diumenge, 17 de març de 2013

Editant amb una tablet

Alfaro celebrabnt el segon gol contra el Sevilla
Ja feia temps que em rondava pel cap escriure sobre edició de foto de premsa amb una 'tablet', però fins dissabte passat no ho vaig experimentar al cent per cent. Va ser al partit Mallorca-Sevilla que es jugava a les 22 hores i que per motius d'horari de tancament del diari havia d'editar i enviar fotos ràpidament, gairebé era disparar-editar-enviar. Fa poc vaig adquirir una tarja Eye-fi que me permet trasnmetre de manera instantànea les fotografies de la càmera al dispositiu mòvil (en el meu cas iphone o ipad). L'únic problema d'usar aquest sistema a un partit de futbol és que s'acumulen moltes fotografies inútils dins un dispositiu de capacitat limitada i que fer un ús intensiu de la transmissió acaba ràpidament amb la bateria de l'ipa. La solució és bloquejar la wi-fi de la tarjeta, fer una primera selecció de les fotos amb la càmera i només enviar quan tenim clar les fotografies elegides i tornar bloquejar la tarjeta (podem mantenir les fotografies enviades a la tarja, aquestes no s'enviaran dues vegades) fins a la següent tramesa. Pensau que les eye-fi només hi son en SD i què si usau càmeres només amb CF (Nikon D3, Canon 7D per exemple) haureu de tenir un lector de tarjetes per la tablet. Un cop al dispositiu comença la feina d'edició i enviament.

Editar amb un ipad no és editar en Lightroom ni en Photoshop (o Darktable i GIMP en el cas dels linuxeros) tot i que hi ha aplicacions que ens permeten una edició ràpida i bona pel que necessitem. Jo utilitzo Photogene que permet editar gairebé igual que en Lightroom i també aguanta el format RAW (molt important, tot i que per fer via dissabte editava directament els JPEG) Com podeu veure a les captures aquesta aplicació permet desde retallar, modificar curves, enfocar etc., etc., a més a més té multitut d'opcions per enviar la foto des de la mateixa aplicació, des de l'email fins a l'ftp, per jo aquesta darrera opció és la més important per la possibilitat d'enviar arxius de gran tamany. Les opcions per compartir la fotografia a les diferents xarxes socials també son múltiples, i és interessant en aquest cas la opció 'marca d'aigua' i la opció de canviar al gust la resolució a la que volem transmetre la foto. Un altre detall important en el cas de professionals de premsa és el fet de poder introduir les metadades a l'arxiu, cosa que ens agraeix sobretot el que està davant l'ordinador esperant rebre la nostra fotografia. Editar els arxius se fa prou ràpidament en el cas dels JPEG, si editam RAW notarem que el funcionament s'alenteix bastant.

Captura d'edició de curves
Captura amb les opcions de compartir i enviar
Captura de la pantalla de retallar
Captura amb les opcions d'enfocament
Captura de la edició d'histograma
Captura de com omplir les dades IPTC

Utilitzar una 'tablet' per editar té un gran aventatge en el cas dels fotoperiodistes: el pes i el poc espai que ocupa, a aquest partit en concret jo 'movia' una Canon EOS-1 MarkIII amb un Canon 300mm f2.8 i una Nikon D600 amb un Nikon 80-200 f2.8 que anava canviant amb un Nikon 28-105, en total uns 7kgs d'equip, si hi hagués de sumar un portàtil, per lleuger que fos hi afegiria un altre kg i probablement una altra motxilla, en canvi la tablet no arriba al mig quilo i cap perfectament dins la motxilla de l'equip fotogràfic.

M'hagués agradat comentar alguna aplicació per android que fos semblant a aquesta, però no n'he trobada cap ni una que sigui tan completa com aquesta.

2 comentaris:

  1. Jo fins hi tot pel Firó he editat vídeo amb l'iPad amb arxius de la 5DMRKII i va anar mel.

    Els tablets tenen la mesura i les prestacions ideals per al fotoperiodisme.

    ResponElimina
  2. Estic d'acord, és una mida ideal i les prestacions ideals (sempre que la tablet sigui potent). Jod e vídeo encara no edito ni amb l'ordinador, així què pensa tu amb la tablet ;-)

    ResponElimina